TOKAT / TURHAL - Osman Gazi Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi

ÇOCUK GELİŞİM ALANI

Çocuk Gelişimi Bölümü Nedir?

Çocuk Gelişimi Bölümü, insanoğlunun doğumundan ergenlik çağının sonuna dek geçen süre zarfında geçirmiş olduğu psikolojik,biyolojik ve duygusal evrimi konu alan akademik bir disiplindir.

Gelişim sırasında, bireysel insan bağımlılıktan artan özerkliğe doğru ilerler. Öngörülebilirlik açısından kolay bir süreç gibi görülse de her çocukta farklılık gösterebilir. Aynı oranda ilerlemez ve her aşama önceki gelişimsel deneyimlerden etkilenir. Doğum öncesi yaşamdaki genetik faktörler ve olaylar gelişimsel değişiklikleri güçlü bir şekilde etkileme durumu göz önünde bulundurularak, genetik ve doğum öncesi gelişim genellikle çocuk gelişimi çalışmasının bir parçasını oluşturur.

Çocuk Gelişimi Bölümü Eğitim Süresi Kaç Yıldır?

Çocuk Gelişimi, aynı isimle hem 2 yıllık önlisans programı olarak bulunmaktadır, hem de 4 yıllık lisans bölümü olarak eğitimi verilmektedir. İki seçenek baz alındığında önlisans bölümünün daha yaygın olduğunu söylemek mümkündür.

Çocuk Gelişimi Bölümü Dersleri Nelerdir?

Üniversite tercih dönemi geldiğinde listelerinde bu bölüme yer vermeyi amaçlayan aday öğrenciler;

• Sosyoloji,
  • Psikoloji,
  • Çocuk Gelişimi ve Eğitimi,
  • Bebeklik Döneminde Gelişim ve Eğitim,
  • Erken Çocukluk Dönemi Gelişimi ve Eğitimi,
  • Okul Öncesi Eğitim ve Bakım,
  • Rapor Okuma ve Yazma,
  • Anne ve Çocuk Beslenmesi,
  • Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları,
  • Çocuk ve Drama,
  • Aile ve Yaşam Dinamikleri,
  • Çocuk Teknoloji ve Medya

Ve benzeri daha birçok dersten sorumlu olacaklar demektir. 8 yarıyıl içerisinde bu dersleri başarı ile tamamlayan öğrenciler "Çocuk Gelişimi Lisans Diploması" elde etmeye hak kazanırlar.

Öte yandan 2 yıllık önlisans programında eğitimini tamamlayıp da diplomasını 4 yıllık lisans diplomasına tamamlamak isteyen öğrenciler ise Dikey Geçiş Sınavı (DGS) sonuçları ile birlikte;

• Çocuk Gelişimi (Lisans Bölümü),
  • Okul Öncesi Öğretmenliği

Programlarına yerleşebilirler.

Çocuk Gelişimi Bölümü Mezunu Ne İş Yapar?

Bölümden mezun olan çocuk gelişim uzmanları, bebeklikten ergenlik çağına kadar çocukların gelişim süreçlerini inceleyip, sahip oldukları herhangi bir problemi keşfetmek ve ihtiyaçlarına göre gelişimlerinde yardımcı olmaktır.

Çocuk Gelişimi Bölümü Mezunu İş Olanakları Nelerdir?

Çocuk gelişim uzmanları, kariyerlerine eğitim kurumlarında, hastanelerde, sosyal hizmetler kurumları gibi alanlarda devam edebilirler. Söz konusu iş olanaklarının haricinde kişisel olarak özel kreşler açabilirler ve çocuk bakımı konusunda ailelere yardımcı olabilirler.

Söz konusu iş imkanlarından devlet kurumlarını kapsayan seçenekler içinkişilerin Kamu Personeli Seçme Sınavı (KPSS)'ndan elde edeceği puan belirleyici olur.

Yayın: 25.04.2022 - Güncelleme: 25.04.2022 08:56 - Görüntülenme: 270